Grottenspinnen

Posted on

Samen met Douwe Schut daal ik wel eens af in de mergelgroeven om foto’s te maken van onderaardse landschappen. Dat is erg leuk om te doen; werken in volstrekte duisternis en dan proberen een heel groevenlandschap uit te lichten. Dit keer hadden we een ander plan, we gingen namelijk op zoek naar grottenspinnen, om precies te zijn de gewone grottenspin (Meta menardi). Dat is een zeer zeldzaam beestje dat maar van enkele plekken in onze omgeving bekend is. De spinnen leven ondergronds, maar altijd met een verbinding naar buiten. Die hebben ze nodig voor voedsel dat naar binnen valt en voor de verspreiding van de jonge spinnetjes. Douwe had ze al eerder gezien, maar ik nog niet. We wisten ongeveer waar we moesten zoeken en vonden ze vrij snel. De vrouwtjes zijn best fors met een lijf van ruim 1,5 cm.

We hebben een aantal verschillende benaderingen uitgewerkt. Beginnend met ‘gewone’ registraties, waarna we hebben geprobeerd de dieren in hun habitat, de groeve, te fotograferen met een groothoeklens. Tenslotte zijn we aan de slag gedaan met alleen tegenlicht, wat een mooie mysterieuze sfeer geeft. Bedankt Douwe!