Over Paul

Over Paul

Rugstreeppad; Natterjack toad; Epidalea calamita

Als professionele natuurfotograaf leg ik me toe op vrijwel alle aspecten van de natuur. Hoewel ik net zo graag vrolijk gekleurde vlinders en bloemen fotografeer hebben minder bekende planten en met name dieren altijd een bepaalde aantrekkingskracht op mij gehad. Onder het motto ‘bekend maakt bemind’ probeer ik deze onderwerpen onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Zo probeer ik een bijdrage te leveren aan de bescherming van onze natuur. Dit wordt versterkt doordat ik als ecoloog weet welke soorten ik fotografeer en het verhaal achter de foto kan brengen. Daarbij werk ik graag samen met andere fotografen en natuurbeschermingsorganisaties.

Moerassprinkhaan; Large marsh grasshopper; Stethophyma grossum

Ik ben opgegroeid in Noord-Limburg en later verhuisd naar Gelderland. Momenteel woon ik in Arnhem aan de zuidrand van de Veluwe. Ik ben afgestudeerd als bioloog (dierecoloog) aan de Universiteit van Nijmegen. Sindsdien ben ik werkzaam als ecologisch adviseur bij Bureau Natuurbalans-Limes Divergens bv.
Tijdens mijn jeugd begon de interesse voor de natuur om mij heen en de drang deze vast te leggen. Fotografie en kennis over de natuur zijn altijd hand in hand gegaan door onderwerpen te fotograferen die ik bestudeerde en door onderwerpen te bestuderen die ik graag fotografeerde. Zo heb ik een uitgebreide kennis opgebouwd van soorten en hun ecologie. Deze kennis blijkt voor mij onmisbaar bij het bedrijven van goede natuurfotografie, waarbij timing, locatie en (weers-) omstandigheden het verschil maken.

Boomkikker, European tree frog; Hyla arborea

Ik ben aangesloten bij de Vereniging voor Natuurfotografen Apeldoorn (VNF-A) en meerdere natuurverenigingen en organisaties. Ook ben ik als vrijwilliger al lange tijd betrokken bij natuuronderzoeken, zoals vleermuistellingen.

Harlekijn; Green-winged orchid; Anacamptis morio

Apparatuur

Alle foto’s op deze website zijn gemaakt met Nikon apparatuur. Momenteel fotografeer ik met een Nikon Z7, D810 en D7100. Lenzen gebruik ik van verschillende merken, waaronder Nikon, Sigma en Laowa, met brandpuntsafstanden variërend van 14 tot 500mm en worden aangevuld met de nodige randapparatuur zoals statieven, flitsers, tussenringen en filters. Ik gebruik speciale lenzen voor sterrenfoto’s, extreme macro-opnamen en macro-groothoek foto’s. Voor high-speed opnamen, zoals bij vliegende vleermuizen, maak ik gebruik van speciale infrarood triggers. Foto’s op witte achtergronden maak ik doorgaans in het veld in een meeneembare veld-studio opstelling. Daarnaast beschik ik over de mogelijkheden voor aquarium- en studiofotografie.

Naast het fotograferen zelf draag ik ook graag mijn kennis uit over zowel fotografie als de natuur. Dit doe ik middels lezingen en workshops, maar ook als auteur. Ik publiceer artikelen in tijdschriften en ik heb meegewerkt aan een aantal boeken over natuurfotografie, zoals de reeks Praktijkboeken Natuurfotografie

Mijn werk is in de loop der jaren in veel publicaties gebruikt. Denk daarbij aan boeken en tijdschriften, maar ook aan websites en informatiepanelen.